RSPB Visitor Centre – Timber Construction a Case Study

HomeSustainable Construction for Commercial / BusinessRSPB Visitor Centre – Timber Construction a Case Study

Timber Building – Case Study

Visitors Centre

RSPB Conwy Reserve

.

Log Construction Visitor Centre

  • Timber Construction
  • Sustainble Building
  • Visitors Centre for RSPB
  • Rapid Construction

Timber Visitor Centre for RSPB Reserve

We worked closely with the RSPB’s North Wales Management Team to develop plans for a new Timber Construction visitor centre for the Conwy Reserve. They required a centre which was welcoming to staff and visitors alike yet fitted in with the Environmental ideals of the RSPB and their Centre Manager. The facility would offer a shop, offices and tea rooms and sit in the stunning backdrop to the Snowdonia Mountains and in front of the Conwy Estuary.

The design of the building was fully approved by Conwy Council’s Building Control Department. Our part of the project was to provide the main building structure and this was completed by our skilled team in a record eight weeks. Ground conditions were such that the new building was supported on a grid of ≈330Ø concrete – filled driven steel piles. Each pile was driven approximately 8000 deep through sand/silt. Part of the brief was to minimise the number of piles required; to a final count of 33 piles at just under 4000 between centres. To achieve this,  a structural base frame over the pile heads using glue-laminated timber members. Not the standard foundation for our cabins, but a demonstration of the flexibility of our timber buildings to sit on many foundation types.

“This beautiful wooden building fits in perfectly with our environmental ideals”

Alan Davies, Centre Manager, RSPB Conwy

Having installed, connected, levelled, and squared the base frame, we were then able to commence erection of the building itself which was constructed with Cabinco’s standard MPL 68 system.

Packs of timber components were arranged strategically around the work area to facilitate safe, efficient access. All components in this Timber Construction are individually numbered, and packaged in the order in which they will be used in the build sequence: which is why careful site planning is essential!!

The resulting Visitor Centre was a delight to staff, visitors and managers alike and provided an environmentally responsible building which looks good to all who use the facilities.

Contact Us for more details

Call us on 01600 719218 to discuss your next project

 

Testimonials

Click here to read some of the comments made by past and current Clients

Images of other Visitor Centres and Commercial Timber Buildings